Диктатор в азиатска държава днес празнува.Тази седмица се навършиха точно 10

...
Диктатор в азиатска държава днес празнува.Тази седмица се навършиха точно 10
Коментари Харесай

Ким Чен Ун - едно десетилетие начело на Северна Корея

Диктатор в азиатска страна през днешния ден чества.

Тази седмица се навършиха тъкмо 10 години от идването на власт на Ким Чен Ун в Северна Корея. По този метод той стана трето потомство от фамилията, ръководещо Корейската народнодемократична република (КНДР) от основаването й през 1948 година

Младият Ким пое управлението на страната след неочакваната гибел на татко си Ким Чен Ир,  умрял на 17 декември 2011 година от сърдечен удар. За кончината на 69-годишния си водач обаче севернокорейците научават два дни по-късно от особено известие по държавната телевизия.

Името на Ким Чен Ун оглавява листата на Националния погребален комитет преди 10 години. Държавните медии го назовават " популярен правоприемник ". На 30 декември той е назначен за висш главнокомандващ въоръжени сили на страната, наброяващи 1,2 милиона души. Това е първият върховен пост, който Ким Чен-ун получава след гибелта на татко си, само че през последвалите месеци той поема управлението и на други основни органи като Корейската трудова партия и Националния комитет на защитата, написа в своя материал за севернокорейския водач Българска телеграфна агенция.

На 13 април 2012 година 28-годишният тогава Ким става първи ръководител на Комитета на защитата, т.е. върховен началник на КНДР, а от 29 юни 2016 година е ръководител на Държавния съвет.

Разбира се, възходът на третия и минимален наследник на Ким ЧенИр във властта е квалифициран авансово. През септември 2010 година, когато за първи път името му се загатва обществено, държавните медии оповестяват, че Ким Чен Ун, тогава на 26 години, е създаден в военачалник с четири звезди. Месец по-късно следва и първата му обществена появява - на боен церемониал, на който седи до татко си, усмихва се, ръкопляска и помахва на множеството.

Смятан в началото за некомпетентен, Ким бързо демонстрира безмилостна упоритост за подсилване на властта си, извършвайки чистка на евентуалните противници, в това число близки роднини. През юли 2012 година той уволнява началника на генералния щаб на армията Ри Йон Хо от всички висши постове, които заема, а към година и половина по-късно авторитетният му чичо, заместник-председател на Комитета на защитата и в миналото негов ментор Джан Сон-Тхек е екзекутиран по обвинявания в държавна измяна, корупция и други закононарушения.

През май 2015 година южнокорейското разузнаване заяви, че месец по-рано Ким Чен Ун е наредил изтезанието и на министъра на защитата Хьон Йон Чол с противовъздушно оръдие, защото се оплаквал от него и бил задремал по време на заседание, управлявано от Ким.

Най-шокиращата екзекуция стана през февруари 2017 година на летището в малайзийската столица Куала Лумпур. Тогава бе погубен полубратът на севернокорейския водач - Ким Йон Нам. Той бе токсичен с нервнопаралитично вещество, за което са задържани две азиатки. Според южнокорейското разузнаване нападението е подредено от севернокорейските управляващи, въпреки те да отхвърлят изрично това.

За 10 години Ким Чен Ун се трансформира в един от най-опитните ръководители на планетата и съгласно анализатори може да насочва провокации към Запада години наред и в бъдеще. За разлика от редица свои сътрудници той не е заплашен нито от избори, нито от ограничение на мандатите.

Освен това е млад и в случай че здравето му разрешава, може да остане на поста си още десетилетия.

Въз основа на досегашните му дейности някои специалисти предвиждат, че политиката му, залагаща на изолацията и развиването на нуклеарната технология, ще го подреди измежду най-могъщите фигури на интернационалната дипломатическа сцена. Докато " разчистваше терена " от вероятни противници за властта, Ким реализира четири нуклеарни опита и пробно изстрелване на балистични ракети, способни да доближат всяка точка от континенталната територия на Съединени американски щати, пренебрегвайки все по-строгите наказания, налагани на страната му от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Той не може да нахрани народа, само че е в положение да поддържа политическия си режим с помощта на оръжията си. За Ким това е по-важно, отбелязва анализаторът от " Ранд корпорейшън " Су Ким, представен от Франс прес.

В продължение на месеци той използваше жлъчна реторика против тогавашния американски президент Доналд Тръмп, пораждайки опасения от въоръжен спор на Корейския полуостров. После разгласи севернокорейския нуклеарен боеприпас за запълнен и изиска да влезе в контакт с другите сили. С посредничеството на южнокорейския президент Мун Дже Ин, през 2018 година Ким Чен Ун стана първият севернокорейски водач, срещнал се с настоящ американски президент.

Според Су Ким срещата му с Тръмп в Сингапур е била допустима значително заради нуклеарния боеприпас на Пхенян. На една-единствена среща младият Ким съумя да очарова американския предприемач, който е с близо 40 години по-възрастен. Тръмп ненадейно взе да хвали тяхната " специфична връзка " и загатваше даже думата " обич ", говорейки за този, който до наскоро наричаше " човечето ракета ".

Същата година Ким беседва с южнокорейския президент по време на проведена от двете страни разходка и се срещна няколко пъти с китайския президент Си Цзинпин, основен покровител на Северна Корея. От нечовечен деспот, който ръководи нуклеарен боеприпас и концлагери, той се трансформира в модернизатор, податлив да желае мир и даже нуклеарно разоръжаване, означи преподавателят кореист в университета " Тафтс " Сун-юн И. Втората среща на Ким с Тръмп, в Ханой, " се препъна " във въпроса за смекчаването на глобите против КНДР и това, което е подготвен да предложи Пхенян в подмяна. Имаше и трета среща, в демилитаризираната зона сред двете Кореи, само че тя не способства за излизане от задънената улица.

Някои дипломати и специалисти считат, че Ким Чен Ун в никакъв случай не е имал желание да се откаже изцяло от нуклеарното оръжие, за което са изхарчени доста пари и което значително е повода за слагането на Пхенян в изолираност. Нещо повече, те допускат, че Северна Корея има намерение да продължи да развива този боеприпас.

В стопански проект Северна Корея е на дъното на интернационалната канара, само че с нуклеарния си боеприпас тя е способна да упражнява въздействие върху две международни сили - Съединени американски щати и Китай. Бих определил това като забележителен триумф за Пхенян, сподели Пак Вон Гон, експерт по Северна Корея и учител в университета " Еуха Уоманс " в Сеул.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР